Här hittar ni vanliga frågor
För att få bäst balans mellan syra och sötma bör man inte plocka sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom.
Snabbtest: Om kärnorna är vita är äpplet omoget men om kärnorna blivit bruna är äpplet däremot moget. Då faller syran och sötman träder fram.
I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.
Däremot ska mycket mjöliga äpplen inte mustas då musten blir grumlig och sätter igen maskinerna. Vi tar heller inte emot äpplen som har stått i djurhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.
I princip får man ut ca 60% must av 1kg äpplen. Minsta antalet kilo för att musta är 30kg äpplen. Vill man däremot ej köpa hela mängden must går det bra att skänka det till musteriet för vidare försäljning.
Ni bokar in er på vår Hemsida, och väljer sedan datum och tid. Vi tar endast emot 5 bokningar per dag, för inlämning av äpplen och det tar ca 1h för hela processen på ca 30kg. Då musten är klar och paketerad skickas ett sms